top of page
חיפוש

טיפים ליצירת שינוי ואימוץ הרגלים חדשים בחיים

עודכן: 7 באוק׳ 2021

קבלת החלטות, בואו נדבר על זה. אנחנו מקבלים החלטות על בסיס קבוע ובד"כ עומדים מאחוריהן, אבל למה כל כך קשה לנו לבצע את השינויים עליהם אנחנו מחליטים?



נתחיל מזה שאם קיבלתם החלטה על שינוי בחיים ולא עמדתם בה, אתם לא צריכים להרגיש כל-כך רע עם עצמכם, כי כנראה שאתם לא לבד. כולנו מקבלים החלטות בתחומים רבים בחיינו. אלו יכולות להיות החלטות הקשורות לפן הבריאותי (לרדת במשקל, להפסיק לעשן או להתחיל להתאמן בחדר כושר, למשל) או בנושאים כלכליים ובכאלה הקשורים למצב האישי שלנו. אך מחקרים מראים שכאנשים מחליטים על שינוי בחייהם – הוא בדרך-כלל לא קורה.


בשנת 2008 פרסם החוקר ריצ'רד קוסטנר שרוב האנשים שמקבלים החלטה לשנה החדשה – נכשלים בהשגת היעד.

על פי תוצאות המחקר אפשר לראות כיצד יותר ויותר אנשים מעידים על עצמם שהם נכשלו בהשגת השינוי. 22% אחוזים מהנשאלים מעדים על כישלון כבר אחרי שבוע אחד ואחרי שלושה חודשים כבר מחצית מהנשאלים העידו שנכשלו בשינוי. המספרים עולים ככל שהזמן עובר ולאחר שנתיים מיום הבדיקה, פחות מ-20% מהנבדקים העידו שהצליחו לעמוד במשימתם.

בדרך כלל אנשים נכשלים בהשגת השינוי שהציבו לעצמם, מאחר והם נשברים כבר אחרי הניסיון הראשון לשינוי. אך עם זאת, ידוע שכדי ליצור הרגל חדש נדרשים בין 4-7 ניסיונות עד שההרגל החדש מתייצב. כל ניסיון כזה שנכשל, מביא עימו גם פגיעה בדימוי העצמי ורגשות השליליים שמתגברים סביב אותו דבר שהחלטתם לשנות.

הסיבות לאי ההצלחה הן מרובות ולכל אדם יש את המעכב האישי שלו שמונע ממנו להצליח להשיג את המטרות עליהן החליט ולעשות את השינוי עליו החליט.

ובכל מקרה, אני כאן כדי לתת לכם כמה טיפים שיעזרו לכם לעשות את השינוי עליו החלטתם.


אז מה אתם יכולים לעשות כדי לשנות את זה ולהצליח בשינוי עליו החלטתם – להגיע ליעד אליו אתם שואפים?

1. הציבו לעצמכם יעדים ברורים ומוגדרים בדרך להשגת השינוי – חשוב שהיעדים יהיו כתובים, (מילה כתובה

מייצרת אצלנו מחויבות), ספציפיים, מדידים, ברי השגה ומנוסחים בצורה חיובית.

2. חפשו את ה"למה" – למה חשוב לכם לעמוד ביעד שהצבתם לעצמכם? כשתדעו מה ה"למה", המוטיבציה שלכם תעלה בהתאם.
3. כישלון – אחד הדברים החשובים ביותר הוא לזכור שכישלון הוא הדרך להצלחה. מכל כישלון אתם צריכים ללמוד ולהתפתח, מי שלא מנסה בטוח לא נכשל אבל האם זה יקדם אתכם אל עבר השינוי המבוקש?
4. להתחיל את השינוי בצעדים קטנים – כשאתם מתחילים בצעדים קטנים, קל יותר להתמיד ולהצליח, תחושת המסוגלות עולה ואיתה הביטחון העצמי. לדוגמא החלטתם שאתם רוצים להתחיל לצעוד ועד עכשיו הייתם בטטת כורסא. עדיף להתחיל בצעדים קטנים לקבוע ימים קבועים להליכה, למשל לקבוע חצי שעה של הליכה, פעמיים בשבוע, ולעלות בהדרגה את הזמן ו/או את התדירות.
5. מעגלי תמיכה – אם החלטתם להתחיל להתאמן – צרפו חבר שיצטרף למאמץ וכך תוכלו להרים אחד את השני בימים בהם הכי בא לכם לוותר על האימון. אם אתם רוצים לעשות שינוי ולהוריד במשקל, תבקשו מבן או בת הזוג שיצטרף אליכם ויפסיק גם הוא עם זלילת החטיפים בלילה.
6. ארגון הסביבה הפיזית באופן שתומך בשינוי עליו החלטתם. אם בחרתם להוריד במשקל, הימנעו מקניית ממתקים או חטיפים לבית. כל דיאטה מרשה לכם לחטוא מידי פעם וזה בסדר גמור, אבל אם תכניסו לבית ממתקים וחטיפים, יהיה לכם הרבה יותר קל לספק את הרצון כשאתם רוצים "לחטוא" ולאכול שוקולד או חטיף. אם זה לא יהיה בסביבה הקרובה שלכם, זה יכול לעזור לכם לעבור את המכשול. אם החלטתם לעשות שכיבות שמיכה מידי ערב לפני השינה, הניחו את המזרן למרגלות המיטה הוא יזכיר לכם לבצע את התרגיל. לסביבה יש השפעה אדירה עלינו, ובטח על ההרגלים שלנו. לכן, חשוב להתאים את הסביבה להרגלים החדשים שנרצה ליצור. יהיה לכם קל יותר להיות פחות בפייסבוק, אם האפליקציה לא תהיה בטלפון שלכם. יהיה לכם קל יותר לקרוא ספר, אם הספר יונח ליד המיטה שלכם וכן הלאה...




הטמעת הרגל חדש הוא לא עניין קל או פשוט. במשך שנים התרגלנו למשהו אחד, אותו בחרנו על פני אופציות אחרות. ועכשיו אנחנו מצפים מעצמנו להחליף אותו בהרגל חדש מבלי שנחווה קשיים. אנו חווים הרבה אי הצלחות בחיים אך הבחירה אם לוותר ולהרים ידיים או להילחם כדי להשיג את מטרותינו, תלויה אך ורק בנו. זה אכן ידרוש מאיתנו מאמץ, אבל אני מבטיחה לכם שכשתגיעו ליעד שלכם, הלב יתרחב ותבינו כמה המאמץ השתלם.


בהצלחה!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page